Ofte stilte spørsmål om transseksualitet, kjønnsinkongruens og transpersoner

Så du er nysgjerrig på hva transseksualisme, kjønnsinkongruens og transpersoner er? Kanskje du lurer på din egen kjønnsidentitet, noen nær deg lurer eller har kommet ut, eller du bare har lyst til å lære?

Det er mye feilinformasjon og misforståelser der ute om hva transseksualisme og transpersoner er. Det er et svært omdiskutert politisk tema for tiden, og mange synes det er overdrevent eller noe tull. Vi er ikke her for å få disse til å skifte mening på dagen, men vi håper å kunne spre litt informasjon. Det aller viktigste er ikke å forstå alt dette med en gang, men å prøve sitt beste. Hvis du har en person i ditt liv som har kommet ut som trans, og du ikke har peiling på hvor du skal starte eller hva du skal gjøre, så håper vi å kunne svare på noen av spørsmålene her. Det samme hvis det er du selv som er usikker på om du er trans.

Hva er en transperson?

En transperson er en person som ikke identifiserer seg med kjønnet de fikk ved fødselen. For eksempel en kan være født mann og identifisere seg som og leve som en kvinne. Dette gjør en til en transperson.

Hva er en cisperson?

Cis er latin og betyr «på samme side», og trans betyr «på den andre siden». (brukes også når man snakker om atomer og kjemi). En cisperson er derfor noen som identifiserer seg med kjønnet de fikk ved fødselen. Vi har disse ordene for å gjøre det lettere å snakke om kjønn uten å bruke ord som «vanlig» og «normal» når man snakker om cispersoners kjønn i forhold til transpersoner, akkurat som man bruker ordet heterofil og homofil.

Hva er transseksualisme/kjønnsinkongruens?

Transseksualisme var diagnosen en transperson kunne få (og ofte søker), nå kalt kjønnsinkongruens,  fra Rikshospitalet eller andre medisinske institusjoner for å kunne få kjønnsbekreftende behandling. Denne personen opplever kjønnsdysfori.

Hva er kjønnsdysfori?

Kjønnsdysfori, noen ganger kalt kun dysfori, er et psykisk og fysisk ubehag relatert til kjønn. Dette er noe som kan diagnostiseres og er et kriterie for diagnosen kjønnsinkongruens og for å få kjønnsbekreftende behandling. Man kan oppleve dysfori i forskjellige grader og intensitet, men det vil ofte være så ekstremt for en transperson at det går utover mental helse og evnen til å fungere i samfunnet. Per dags dato så er eneste “kuren” for kjønnsdysfori å få kjønnsbekreftende behandling.

Hva er kjønnsbekreftende behandling?

Kjønnsbekreftende behandling er en rekke forskjellige måter å tre inn i sitt opplevde kjønn. Som oftest innebærer det hormonbehandling, kirurgi og terapi. For noen er det kun en av disse, for noen alle, og for andre ingen. Du kan lese mer om hva kjønnsbekreftende behandling innebærer her.

Er alle transpersoner transseksuelle?

Nei. Transseksuell er ett tidligere medisinsk begrep og diagnose. En transperson kan kalle seg trans uten å ha fått denne diagnosen. En transperson kan også velge å ikke kalle seg transseksuell i det hele tatt (selv med diagnosen fra da den ble brukt, eller den nye kjønnsinkongruens-diagnosen), da de ønsker å ta avstand fra det medisinske begrepet. Ofte kaller disse personene seg transkjønnet i stedet, da det er et mer oppdatert og politisk korrekt begrep, og faller under identitet og ikke medisin. Det er opp til hver enkelt å bestemme hvilket begrep som passer best for dem.

Er det galt å kalle noen «transe»?

Ja. Rent grammatisk og politisk er dette et upassende ord. Det riktige begrepet er trans eller transperson. Eksempel: «Han er en transe» er feil, «Han er trans» er korrekt. Det finnes transpersoner som ikke har noe imot dette ordet, men bare fordi en person sier det er ok, betyr ikke at du bør bruke det om alle.

Hva er en transkvinne/ transmann?

En transkvinne er en kvinne som er “født” mann, men som nå lever som en kvinne. Det er riktig å omtale henne som en kvinne og bruke hun/henne/hennes pronomen. En transmann er en mann som er “født” kvinne, men som nå lever som en mann. Det er riktig å omtale han som en mann og bruke han/hans pronomen.

Men de ser jo ikke ut som en kvinne/mann, hva gjør jeg da?

Det kan være vanskelig å skifte pronomen for noen du er vant til å kalle han/hun, eller hvis personen fremdeles oppleves å se ut som et annet kjønn. Det er ofte vanskelig for personen selv også. Det viktige er å prøve, hvis du ønsker å ha denne personen i livet ditt. Det er også viktig å ikke gjøre narr eller trakassere noen som eksperimenterer med sitt kjønnsuttrykk, uansett hva du selv mener om dette. Så lenge du har respekt, og viser at du prøver, så er det alt man kan be om. Ikke vær fornærmet hvis en person du bruker feil pronomen rundt velger å ta distanse fra deg til du får det til, det betyr ikke at personen er noe mindre glad i deg, men må gjøre det for egen mental helse.

Er transvestitter trans også?

Nei. En transvestitt er en person som kler seg i et annet kjønns klær, ofte men ikke alltid av seksuelle grunner da det er «tabu». Før i tiden fantes det ikke mange tydelige sosiale opplevde forskjeller på en transvestitt og en transperson da det var misforstått hva en transperson var, og mange trodde at det var et fetisj. En transvestitt opplever vanligvis ikke kjønnsdysfori, og dersom de gjør det utrykker de det på en annen måte, men ifølge enkelte faller de under trans-paraplyen uansett. Dette er opp til den personen selv å bestemme. En person, spesielt før i tiden, kan være en transvestitt og så senere i livet finne ut at de er trans i tillegg og velger så å leve sitt valgte kjønn fulltid i stedet som et «kostyme» de kan ta av. Det står og faller på om det er kun kjønnsuttrykk eller kjønnsidentitet. Komiker og skuespiller Eddie Izzard er en kjent transvestitt som så i senere tid har kommet ut som transkvinne, bruker hun/henne pronomen og lever som en kvinne fulltid. Det er også flere som kaller drag queens/kings for transvestitter, og det viser til en endring i språket vårt og hva som telles som kjønnsidentitet og hva som telles som kjønnsuttrykk.

Hva er kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet?

Kjønnsuttrykk er hvordan du kler deg, sminker deg, presenterer deg innenfor rammene samfunnet har laget rundt kjønn. Noe er feminint, noe er maskulint, noe er en blanding. Artister som David Bowie og Lady Gaga er kjent for å mikse opp kjønnsuttrykkene sine ved å blande det maskuline og feminine og ende opp med en androgyn stil. En mann kan ha på seg kjole og sminke, og fremdeles identifisere seg som mann, og en kvinne kan gå med dress og fremdeles være en kvinne.

Kjønnsidentitet er hva du identifiserer deg som, uavhengig av hva du kler deg i. Det er derfor vi har «butche» kvinner og «metro» menn. Mange tror også at disse er knyttet til seksualitet, men du kan være en streit butch kvinne eller en streit metro mann.

Dette er forvirrende, hvordan vet jeg om det er en mann i kjole eller en transkvinne?

Du spør. Om du ikke kan spørre, bruk kjønnsnøytrale pronomen som de/dem, eller unngå å bruke pronomen og bruk navn i stedet. Det er ikke alltid det er trygt å spørre, så om du må, prøv å gjøre det diskre og alene med personen. Så lenge du har respekt for og ikke trakasserer personen så er mange ok med dette.

De/dem? Kan man grammatisk bruke det som pronomen for en person?

Ja, det kan du. Fra gammelt av var det høflig å omtale sine eldre eller overordnende med de/dem pronomen. Det høres kanskje rart ut å omtale en person du kjenner med de/dem, men du gjør nok dette allerede uten at du er klar over det. Eksempel: «Jeg snakket nettopp med noen fra banken.» «Å, hva sa de?»  Noen ganger vil en transperson kanskje be deg om å bruke de/dem, for de er kanskje usikker på hvilket kjønn de er, eller de identifiserer seg som ikke-binær eller kjønnskeiv.

Ikke-binær og kjønnskeiv, hva er det?

Det er en transperson som ikke identifiserer seg som mann eller kvinne, men heller noe imellom eller på utsiden av tokjønnsnormen. Disse personene kan ha en variasjon mellom kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, og det er kanskje forvirrende hvis man er vant til menn og kvinner, men både sosialt og biologisk er det et bredt spektrum av kjønn. Du kan lese mer om dette her.

Biologisk? Er det ikke kun to kjønn da, mann og kvinne?

Mann og kvinne, XY og XX kromosomer, testikler og eggstokker, penis og vagina, disse er det vi er vant til at en mann eller kvinne har. Men visste du at det finnes noe som kalles intersex, eller interkjønn? Dette er hva vi kaller en person som blir født med en blanding av disse kjønnsorganene og kromosomene og ikke kan klassifiseres under mann eller kvinne. En slik person kan se ut som en kvinne, ha en vagina, men også ha testikler på innsiden av kroppen i stedet for eggstokker, og XY kromosomer. Mange vil aldri vite at de er intersex før de prøver å få barn og finner ut at de er infertile. Noen vet ikke fordi da de ble født så valgte foreldrene ett kjønn for dem og de fikk kjønnskorrigerende kirurgi gjort som spedbarn, og dette har så blitt holdt skjult for dem slik at de ikke skulle føre seg «annerledes». Dette er ett inngrep som er ofte omdiskutert om det er etisk eller ikke, da mange intersex personer som vokser opp føler seg forvirret rundt sin egen kjønnsidenitet, og ønsket ikke operasjonen som ble tvunget på dem som spebarn. Det er estimert at 1-2% av verdens befolkningen er intersex. Dette er like mange som har rødt hår i verden, eller mellom 70 og 140 millioner mennesker!

Så er intersex personer trans?

De kan være, men mange intersex personer som blir antatt et kjønn ved fødselen vil fortsette å identifisere seg med dette kjønnet livet ut. Hvis de ikke gjør det, da er de trans.

Skulle du ha flere spørsmål kan du ta kontakt med oss her!

TIL TOPPEN
Bli varslet når varen kommer på lager Vi sender deg en e-post når produktet blir tilgjengelig for salg.
Have no product in the cart!
0