Hva er en binder? Hvordan bruker du en binder/kompresjonsvest trygt og forsvarlig?

Hva er en binder?

En binder er en kompresjonsvest brukt oftest av transmenn, transmaskuline individer, ikke-binære, drag artister, cosplayere, menn med gynekomasti og andre med behov eller ønske om å få brystkassen til å se flatere ut.
Den er som regel laget av en blanding av nylon og spandex for å stramme inn, litt lik hvordan kroppsformende undertøy fungerer. Stoffet kan oppleves stivt og røft i begynnelsen for enkelte merker, og glatte for andre. 
De kommer ofte i 2 forskjellige typer, lang «tank» og kort «croptop», og i farger som svart, hvit, beige og brun. Enkelte merker selger også med andre farger og mønstre, eller kan lage etter bestilling.

 

Kompresjonsvettreglene:

Mål nøye etter størrelsesskjema

Maks 8 timer av gangen

Aldri sov med en binder på

Håndvask på lav temp (30c)

Aldri bruk tørketrommel

Bøy, tøy og strekk kroppen etter bruk!

Ikke tren med en binder som ikke er laget for trening

Og sist:

Pust!

Ofte stilte spørsmål:

Kan barn/tenåringer bruke bindere?

Ja det kan de, men man må passe nøye på at binderen ikke blir for liten hvis man fremdeles vokser. Bruk gjerne en størrelse større hvis man er i tvil, og følg anbefalingene ovenfor i forhold til aktivtet og vedlikehold. I gymtimen bruk heller sports BH-er og ta gjerne pauser iløpet av dagen hvis det er mulig.

Som forelder så har du ansvar for at barnet bruker binderen forvarlig og trygt. Du skal måle størrelsen, og du skal holde øye med klokka. Den anbefalte tiden for binder bruk er maks 8 timer, gjerne mindre

Begynn med 1 time, så 2 og 3. Jobb dere oppover til 8, og så ta besluttningen på hvor mange timer som er forsvarlig å bruke.

For barn og unge anbefaler vi også TransTape.

Hvordan måler jeg størrelse?

Se størrelsesskjema. Forskjellige merker har forskjellige størrelser, så mål nøye det som hører til merke du skal kjøpe. Barn og unge bør måles på nytt hver 6-12 måned.

Hvordan vasker jeg binderen?

Den bør vaskes like ofte som en BH eller annet overkroppsundertøy. Det anbefales håndvask med varmt vann og ullvasksåpe eller en annen mild såpe, eller på lav temperatur (30 grader) i vaskemaskin. Binderen vil ha bedre kompresjon etter vask i kaldt vann, og vil bevare kompresjon bedre over tid med jevnlig vask. For varmt vann kan ødelegge strekken i tøyet.

Aldri putt en binder i tørketrommel.

Risikoer:

Å bruke en binder er ikke risikofritt. Det er tross alt et medisinsk kompresjonsplagg. For å minimere risikoene se hva som er forsvarlig bruk lenger ned på siden. Hvis du ikke følger anbefalingene,  eller bruker en binder som er for liten og har den på en ovedrevent lang tid så kan man ende opp med:

  • Nedsatt lungekapasitet
  • Misformet ribbebein/brystkasse eller i verste fall brukne ribbein
  • strekkmerker og løs hud som kan påvirke fremtidig kirurgiske resultater
  • “Sprengt” brystvev.

ALDRI BRUK BANDASJER ELLER GAFFATEIP TIL BINDING!

DU KAN OG VIL ØDELEGGE RIBBEIN OG MISTE PUSTEN NOK TIL Å SVIME AV OG I VERSTE FALL DØ.

BRUK KUN ELASTISKE BINDERE LAGET FOR Å BRUKES RUNDT BRYSTKASSEN! EN BINDER SKAL KUN KOMPRIMERE BRYSTVEV, IKKE RIBBEIN OG LUNGER!

UNNGÅ Å KJØPE FRA UKJENTE SIDER OG MERKER SLIK SOM EBAY, AMAZON OG WISH.

BINDING SKAL IKKE VÆRE FARLIG HVIS DU FØLGER ANBEFALINGENE. 

Hvordan bruke en binder på en trygg og forsvarlig måte:

Det finnes dessverre altfor lite informasjon om bindere på norsk, og mange fastleger og andre leger vet ikke hva det er og kan derfor ikke hjelpe deg. Basert på forskning som er gjort, samt egne erfaringer fra transpersoner og deres foresatte over hele verden, her er hvordan du bruker en binder:

Bruk størrelsesguiden nederst på siden til å finne den binderen som passer deg, og pass på at du alltid måler med størrelsesguiden som tilhører merke du skal kjøpe fra.Faller du mellom størrelser, velg den største, spesielt hvis du er i tenårene og fremdeles vokser. Barn og unge bør måles på nytt hver 6-12 måned. Forskjellige merker bruker forskjellige størrelser og mål, så sørg for at du bruker målene som hører til merke du skal kjøpe. Hos oss i Transhjelpen så finner du de inne på produket, eller nederst på denne siden.

Hvordan ta på en binder:

Bindere er ofte veldig stramme de første gangene man skal ta den på. Dette er vanlig, og man må jobbe litt for å få den på. Den strekkes ut og former seg etter kroppen din etter hver.

Vær nydusjet og tørr når du skal ta den på for første gang. Tre den over hodet som en vanlig t-skjorte eller tråkk inn i den og dra den opp over hoften som en badedrakt. Det kan ta noe bruk før du får den av og på lettere, ha gjerne noen til å hjelpe deg til du er komfortabel og sikker på at du klarer det alene. Prøv gjerne å ha på en trøye eller t-skjorte under første gangen du tar den på, det gjør at den glir lettere over huden.

OBS! For å unngå å strekke vev og hud for mye hvis man skulle ønske kirurgi i fremtiden er det anbefalt å ha brystvortene flatt fremover og ikke dyttet til siden eller inn mot armhulen under binderen.

Hvor lenge kan du ha den på?

Det er ikke anbefalt å bruke en binder mer enn 8 timer av gangen, når man trener, eller synger/spiller instrument som krever mye lungekapasitet. Det er mulig, men ikke anbefalt å fly med en binder på pga trykkforskjeller, spesielt på lange flyturer. Har man kraftig asthma eller andre lungesykdommer så bør man snakke med lege om det er forsvarlig å bruke binder, og sjekke ut om TransTape er noe for deg.

Ta pauser så ofte du kan, og hør på kroppen din når den sier den har fått nok. ALDRI sov med en binder på.

Første gangen du bruker den begynn i det små med 1-2 timer av gangen og jobb deg oppover. Lytt til kroppen og ta den av med en gang hvis du blir kortpustet. Får du ikke puste og besvimer så må binderen klippes av deg.

En binder med glidelås som denne gjør det lettere å ta pauser.

Kan du være med på gym, trening og fysisk aktivitet med binder på?

Du skal helst ikke trene eller være veldig aktiv med en binder på. Dette er fordi den komprimerer rundt brystkassen og lungene, og du får ikke like god tilgang til luft. Musklene og ribbeina er også under ekstra press.

Til trening/gym så anbefales det heller at man bruker en binder som er litt for stor/strukket ut eller 1-2 sports BH-er som strammer. Det finnes også egne bindere laget for trening og sport som ikke er like stramme som en vanlig binder. Lettere aktivtet kan man gjøre med en binder på slik som tur og løfting/bæring i korte intervaller. Det er forskjellig for hver enkelt hvor mye man kan gjøre, så husk å høre på kroppen din. Det finnes også egne bindere laget for svømming.

Vi anbefaler helst at man bruker TransTape til trening og annen fysisk aktivitet.

Våre bindere: Hvordan velge binder​

Å velge en binder er ikke alltid like lett. Det finnes mange titalls merker å velge mellom på det internasjonale markedet, men kun et par stykker på det norske. Ved å handle internasjonalt har du større utvalg, men dyr frakt og toll, og det er vanskeligere å bytte om den ikke passet. Ved å handle norskt så har du mindre utvalg, og ofte er ting utsolgt, men du har sikker og rask frakt, samt reklamasjons garanti, angrerett og kan lett bytte størrelser som ikke passer.

Vi i Transhjelpen jobber hardt med å få flere merker, størrelser, farger og modeller i vårt sortiment. Vi har blant annet vært i kontakt med flere store merker som rett og slett ikke har kapasitet til å selge til andre enn egne butikker, eller som bare ikke har svart oss på våre henvendelser.

 

Derfor finner du disse merkene hos oss:  Underworks, Trans-Misse/UNTAG og TransTape.

 

 

 

Hvilken binder skal jeg velge
Hvilken binder skal jeg velge1

Mer om merkene:

0002026_logo

Trans-Missie/UNTAG

 

 

Trans-Missie, som nå våren 2023 bytter navn til UNTAG, er Nederlandske og har laget dysforidempende hjelpemidler siden 2004. De er laget av og for transpersoner, og er kjent for sin komfort og langvarighet. De lager bindere, tucking undertøy, packing undertøy og mye mer. Alt er hånsydd i Amsterdam, og det har rask leveringstid når vi bestiller varer hos dem, så det er mindre sjanse for at ting er utsolgt. 

Stoffet er mykere enn konkurenten Underworks og de beholder passformen mye lengre, slik at man ikke trenger kjøpe ny like ofte. Sømmen er også god og sterk, og de tåler mer.

De gir også bedre kompresjon enn mange andre, og selv om de er dyrere så er de for mange verdt den investeringen. De er noe trangere i halsen og armhulen enn andre merker, noe som kan gjøre de litt vanskeligere å få på, men til gjengjeld hjelper til å ikke gi “kløft” på forsiden av brystet, og mindre sjanse for at ting “tyter ut” på siden i armhulen.

Vi i Transhjelpen anbefaler dette merket.

Vi kommer også til å fokusere mer på dette merket fremover og ta inn mer av deres produkter. Trans-Missie/UNTAG har mer fokus på bærekraftighet, og tar til seg tilbakemeldinger på produktene sine og bruker dette til å utvikle nye og bedre produkter.

Trans-Missie/UNTAG kan også sy bindere etter egne mål hvis ingen av størrelsene de har passer deg!

TransTape

 

Transtape er et alternativ til binding som ikke involverer kompresjon, og er derfor mye tryggere over tid. Man kan sove, trene, svømme og være aktiv med TransTape på. Dette er spesielt et godt alternativ for unge og veldig aktive personer.

 

Underworks

 

Underworks er produsert i USA og de har laget kompresjonstøy i mange år. De var aldri ment til å være for transpersoner, men kompresjonstoppene deres bel raskt tatt i bruk av transpersoner over hele verden.

Spesielt modellene Tri-Top og Ultimate Chest Binder Tank er kjent for god kompresjon. Modellene Econo er rimeligere, men ikke like kraftige i kompresjon. De egner seg derfor bedre for bruk over flere timer, eller for mer aktive personer.

Vi anbefaler disse for de som ikke skal bruke bindere like ofte, men som trenger noe kraftig.

Underworks sliter desverre med produksjon pga mangel av stoff siden starten av covid, så de har veldig lang leveringstid og er ofte utsolgt for de mest populære modellene.

Vi skal begynne å fase ut flere av deres produkter, men beholder bestselgerene. Vi gjør dette fordi Underworks ikke er laget for og av transpersoner, og har ikke like mye fokus på bærekraftighet eller å være innovative og produsere nye produkter.

Underworks sine bindere fungerer til det de skal, men strekker seg ut iløpet av et år eller to, og man trenger derfor å kjøpe ny oftere enn ved andre merker.

Har man sensory issues så kan stoffet deres være alt for røft til bruk.

 

 

Translingerie

 

Translingerie er et spansk selskap som også håndsyr bindere, men har mest fokus på tucking undertøy. Vi har pleid å ha deres bindere i barnestørrelser som xxs og xxxs.Du finner de i kategorien “for barn”.

Translingerie lager hovedsakelig tucking undertøy og vi kommer derfor til å fase ut binderene deres til fordel for Trans-Missie/UNTAG. 

Hvordan måle og finne din størrelse:

Forskjellige merker bruker forskjellige størrelsestabeller. Finn riktig tabell for merke til skal kjøpe og mål slik:

 

Stå rett og rak i ryggen, helst uten klær på eller kun et tynt klesplagg mellom deg og målebåndet. Mål for byste/bryst rundt det bredeste punktet. Dette er ofte over brystvortene eller rett under/over areola.For mål av brystkasse/underbyste mål under brystene.

Trans-Misse/UNTAG måler både byste og underbyste, og Underworks måler kun byste.

 

 
Du finner størrelsesskjemaer inne på alle produktbeskrivelsen til alle binderene i butikken også.
TIL TOPPEN
Bli varslet når varen kommer på lager Vi sender deg en e-post når produktet blir tilgjengelig for salg.
Have no product in the cart!
0