Hvilke hjelpemidler kan du få dekt og hvordan søker du om dem?

Som transperson i Norge så kan man få ting som proteser og parykker dekt gjennom NAV og Quintet. Hos NAV kan man søke med ærklering fra fastlege, psykolog, sykepleier, sexolog eller lignende, men hos Quintet må fastlegen din søke om rekvisjon om du ikke ønsker å betale selv. Her er hva som er tilgjengelig i Norge, og hvordan man søker om det.

Er noe du trenger/ønsker ikke på denne listen så se “søke om ting utenfor rammeavtale”. Du kan blant annen få dekt ting kjøpt hos oss på denne måten.

 

*Mer informasjon om kommer om hvordan søke og hva man kan søke om.

**Bindere er per dags dato ikke noe du kan få dekt. Som pasient på Rikshospitalet får du binder gratis gjennom dem.

Penis Protese: Peecock Gen4

så finner du både mer informasjom samt skjemaet fastlegen din kan fylle ut.

Er produktene som finnes tilgjengelig hos Quintet ikke noe som passer for deg, eller har du et ønske om noe annet? Da kan du søke om hjelpemidler som ikke finnes på rammeavtalen.  Dette inkluderer produkter du kan kjøpe her på Transhjelpen.

Her er hvordan: https://quintet.no/2019/12/hvordan-soke-om-dispensasjon/

 

Dispensasjonssøknaden skal være en fritekst skrevet av legen som forklarer hvorfor du trenger et hjelpemiddel som ikke er på rammeavtale.

Det bør ha med f.eks. produktkategori (produktkategorien finnes ikke på rammeavtale), utforming, diagnose eller spesielle forhold hos pasienten som gjør dette produktet bedre enn de som finnes på rammeavtale. Begrunnelsen må være tydelig og inneholde personalia (inkl. fødselsnummer).Legen må også opplyse om hjelpemidlets navn, pris, artikkelnummer/varenummer og hvem som er leverandøren.

Dispensasjonssøknaden sendes så til denne adressen:

Abeids- og velferdsdirektoratet
Virkemiddelseksjonen v/ Kontor for Hjelpemidler og levekår
Postboks 354
8601 Mo i Rana.

 

Ventetiden på svar fra NAV er inntil 3 uker. Svaret på denne sendes direkte til pasienten og legen, og legen må sende kopi av innvilget søknad før de kan levere ut hjelpemiddelet. 

Dersom dispensasjonen ettersendes, så merk gjerne skjemaet med «dispensasjon ettersendes» e.l. Kopi av innvilget dispensasjonssøknad skal sendes til Quintet
sammen med rekvisisjonsskjemaet (som kan finnes her).

 Mer informasjon og filmen om dispensasjon kan finnes her

 Før legen din sender dispensasjon til NAV må de (Quintet) kontakte leverandøren eller produsenten av protesen og be om pris slik at de kan gi deg pris og produktnummer slik at på dispensasjonsbrev til NAV inneholder denne informasjonen.

For Quintet fra leverandørens side er det viktigste å få informasjon om produktet (navn, farge, størrelse), gjerne med lenke til produsent slik at vi kan kontakte dem og bestille dette produktet.

Gjennom NAV kan man få dekt brystproteser. Les mer her: https://www.nav.no/brystprotese

Alle som har mistet bryster til kreft, hatt underutviklede bryster pga hormonelle sykdommer og kjønnsinkongruens kan få brystproteser dekt igjennom NAV. Du finner en liste over hvilke som er dekt her. Har du kjøpt annen protese selv (som for eksempel hos oss i Transhjelpen) så kan du også søke om refusjon for dette.

Du finner søknadsskjema her.

Da de fleste som har tilpasning og av proteser er i Oslo så kan du også søke om refusjon for reisekostander for å reise til utprøving og tilpasning av proteser. Du finner søknadskjema om dette på samme linken ovenfor.

Gjennom NAV kan man få dekt parykker. Les mer her: https://www.nav.no/parykk

Likt som med brystproteser, alle som har mistet hår til sykdom eller har kjønnsinkongruens og har mistet alt eller deler av håret kan få parykker dekt igjennom NAV. Du kan også søke refusjon for parykker du har lagt ut for selv innen 6 måneder etter kjøpet.

Du finner søknadsskjema her.

Da de fleste som har tilpasning og av parykker er i Oslo så kan du også søke om refusjon for reisekostander for å reise til utprøving og tilpasning av parykker. Du finner søknadskjema om dette på samme linken ovenfor.

TIL TOPPEN
Bli varslet når varen kommer på lager Vi sender deg en e-post når produktet blir tilgjengelig for salg.

No fields found, please go to settings & save/reset fields

Have no product in the cart!
0